Ga naar hoofdinhoud

Jeugdraad Veere viert 15-jarig jubileum!

Eind januari is het alweer 15 jaar geleden dat de Jeugdraad Veere werd opgericht. René de Dreu, toentertijd werkzaam bij de Gemeente Veere, bracht een groep enthousiaste jongeren bij elkaar die de gemeente adviseerde over allerlei uiteenlopende onderwerpen die de jeugd aangaan. En mooi en inmiddels uniek initiatief, want de Jeugdraad Veere is de enige nog bestaande jeugdraad in Zeeland. Zo’n prachtig jubileum moet natuurlijk worden gevierd en dat gebeurt op 10 februari op de ijsbaan in Rotterdam. Alle Veerse jongeren van 13 tot 23 jaar zijn van harte uitgenodigd dit feestje bij te wonen.

 Adviseren, organiseren en maatschappelijke betrokkenheid

De Gemeente Veere is geïnteresseerd in de mening van jongeren en vindt het belangrijk dat ze hun stem kunnen laten horen. Jongeren weten immers als geen ander welke problemen er spelen onder de jeugd en welke wensen er zijn. Vanuit dit idee is de Jeugdraad opgericht. De raad werd eind januari 2008 ondergebracht bij Welzijn Veere, wat de jongeren de mogelijkheid gaf de gemeente onafhankelijk advies over allerlei uiteenlopende zaken te geven. Over vrijetijdsbesteding bijvoorbeeld of over het wonen in de gemeente Veere in de toekomst. Joke Damen, welzijnswerker bij Welzijn Veere, werd hun contactpersoon (tegenwoordig is dit welzijnswerker Sandra van der Linde, zij was overigens vanaf het begin betrokken bij de activiteiten van de Jeugdraad). Joke vertelt dat iedereen altijd “superfanatiek” was. De leeftijd om lid te worden werd zelfs bijgesteld van 14 naar 13 jaar, omdat er dertienjarigen waren die heel graag mee wilden doen.

Het takenpakket van de Jeugdraad werd in de loop der jaren steeds uitgebreider. Waar ze in het begin nog vooral een adviserende rol had, werd deze later uitgebreid met het organiseren van praktische en sociale activiteiten. Joke en Sandra kijken bijvoorbeeld met plezier terug op het teambuildingsweekend samen met de Jeugdraad van Tilburg in Vught. Naast het kennismaken met elkaar en het uitwisselen van ervaringen was er ook ontspanning in de vorm van een uitje naar de Efteling. “Het was een geweldig weekend”, zegt Joke erover. “De Efteling was zo goed bevallen, dat besloten werd dit soort uitjes voor alle Veerse jongeren te organiseren. In Zeeland is er immers niet zoveel voor de jeugd”. Dat was het begin van een hele reeks uitstapjes, die ongeveer vier keer per jaar worden georganiseerd. Hierdoor komen Veerse jongeren op een laagdrempelige manier in contact met elkaar en ontstaan er nieuwe vriendschappen. En of er nu geskied wordt in Skidome of gesurft wordt op het Veerse Meer, de uitjes zijn nog steeds onverminderd populair.

Daarnaast vinden de leden van de Jeugdraad het ook heel belangrijk iets te doen voor de maatschappij. Als voorbeeld noemt Joke de oliebollenverkoop voor het goede doel wanneer de workshopbands van Podium-Z, talentstage voor de jeugd, bij het Zeeuwse glazen huis voor Serious Request optraden. “De laatste jaren was er geen Zeeuws glazen huis meer. Toen zijn de oliebollen huis aan huis verkocht”, vertelt Sandra van der Linde. Naast het verkopen van oliebollen schrijven de leden jaarlijks ook kerstkaartjes voor ouderen.

Vier het met ons mee!

Op vrijdag 10 februari wordt het jubileum in stijl gevierd op de kunstschaatsbaan te Rotterdam, waar geschaatst kan worden op de funbaan of op de 400 meter lange ijsbaan met regenboogverlichting. Die avond draait er ook een dj. Als dat geen gezellige boel wordt! Sandra hoopt dat veel jongeren zich voor deze activiteit aanmelden om samen met de Jeugdraad dit feestje te vieren en met warme chocolademelk met slagroom op deze prachtige mijlpaal te toosten. Aanmelden kan nog steeds. Kijk voor meer informatie en/of opgave op https://www.welzijnveere.nl/woonkernen/schaatsbaan-rotterdam-2023/.

Overigens kan de Jeugdraad nog steeds nieuwe leden gebruiken. Wie het leuk lijkt lid te worden, kan zich aanmelden bij Sandra van der Linde via 06-51311333 (bellen of appen) of s.vanderlinde@welzijnveere.nl.

Een delegatie van de Jeugdraad is aanwezig bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Veere. Vlnr: Delano Vader (Domburg), Flore Blok (Veere), Lisa Kauffman (Biggekerke), Burgemeester R.J. van der Zwaag, Rosa Meijers (Biggekerke) en Sjoerd Corbijn (Veere).

Op de agenda

Vacatures

Week tegen Eenzaamheid
OOSTKAPELLE
donderdag 28 september
DO 28
Workshop Podium-Z
SEROOSKERKE De Zandput
vrijdag 29 september
VR 29
Koffie/kletsochtend Zoutelande
ZOUTELANDE
dinsdag 03 oktober
DI 03
Wandeltocht Meliskerke
MELISKERKE
dinsdag 26 september
DI 26

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures
Back To Top