Ga naar hoofdinhoud

Lama’s inzet voor statushouders in de gemeente Veere

Sinds 2015 woont Lama in Serooskerke, maar oorspronkelijk komt ze uit Syrië. Ze heeft in de tijd dat ze in Nederland is al veel mensen leren kennen. Dit komt onder andere door haar vrijwilligerswerk. Lama helpt verschillende organisaties met vertalen, organiseert wereldmaaltijden in Serooskerke en ondersteunt in het participatieverklaringstraject (een onderdeel van de inburgering voor statushouders) dat door Welzijn Veere wordt georganiseerd. Door haar ervaringen van zowel de Arabische, als Nederlandse cultuur heeft ze veel kennis om te delen.

Mensen helpen en leren kennen, dat vindt Lama het leukste aan vrijwilligerswerk. “Toen ik in Serooskerke kwam wonen, hebben veel inwoners mij geholpen! Ook met het leren van de Nederlandse taal. De hulp die ik heb gekregen, wil ik teruggeven”, aldus Lama.

Lama is één van de organisatoren van de wereldmaaltijden in Serooskerke. Tijdens deze maaltijd koken statushouders met verschillende achtergronden eten uit hun land van herkomst. De eerste maaltijd kan Lama zich nog goed herinneren: “Het was ontzettend spannend. Alles stond klaar, maar zouden er wel mensen komen? Vinden ze het leuk? Is er voldoende eten?” Uiteindelijk bleek het concept een succes te zijn. Inmiddels heeft de zevende wereldmaaltijd plaatsgevonden en zijn er 120 mensen langsgekomen om samen te eten!

Lama’s advies aan Nederlanders? Statushouders willen eigenlijk altijd meedoen en helpen. Soms zien ze de Nederlandse taal als barrière, maar ze worden het liefst onderdeel van de maatschappij. Lama zegt: “Ga samen eens een kop koffie drinken. Contact maken hoeft niet moeilijk te zijn. Zo kunnen er mooie, nieuwe connecties ontstaan!”

Op de agenda

Vacatures

Fietstocht Meliskerke
MELISKERKE Ons Huis
dinsdag 16 juli
DI 16
Oogcafe Zoutelande
ZOUTELANDE
woensdag 17 juli
WO 17
Samen aan Tafel Meliskerke
MELISKERKE Ons Huis
donderdag 18 juli
DO 18
Samen aan Tafel Koudekerke
KOUDEKERKE of DISHOEK
woensdag 24 juli
WO 24

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures
Back To Top