Ga naar hoofdinhoud

Podium-Z

Hou je van muziek, wil je andere (muzikale) jongeren ontmoeten, wil je leren iets bij te dragen aan een gaaf optreden? Kom langs bij Podium-Z!

Podium-Z is hét podium in Walcheren voor jonge talenten. We organiseren:
• Muziekworkshops – Ontwikkel je muzikale talent
• Bandcompetitie – Doorbreken met jouw band
• Backstage – Vrijwilligers en stagiaires voor licht en geluid, presentatie, fotografie en organisatie
• Ontmoetingen tussen (muzikale) jongeren
"We brengen (muzikale) jongeren samen!"
Voor meer informatie
Joke Damen

06 25196740

Blijf op de hoogte via onze socials: Instagram en Facebook

Muziekworkshops – Ontwikkel je muzikale talent
Altijd al gedroomd om te spelen of te zingen in band? Doe dan mee met de muziekworkshops van Podium-Z. Veel artiesten en bands zijn daar ooit begonnen. Wil jij dat ook? Dit is je kans!

Nadat je jezelf hebt opgegeven, word je ingedeeld in een groep met andere muzikanten. We houden rekening met je leeftijd, instrument- en muziekkeuze. Ook als je nog niet weet wat je wilt, vinden we voor jou een plek. Jouw groep wordt begeleid door een coach van Kunsteducatie Walcheren, of door iemand vanuit de muziekscene zelf. In vier workshops werk je toe naar een echt optreden tijdens de voorrondes en/of de finale van de Bandcompetitie.

Enthousiast geworden?
Voor meer informatie: bel, app of mail Joke en houd de socials van Podium-Z in de gaten!

Bandcompetitie – Doorbreken met jouw band
Wil jij doorbreken als band of artiest? En wil jij kans maken om op festivals en voor groot publiek te spelen?
De Podium-Z Bandcompetitie is een muziekwedstrijd voor jonge Zeeuwse bands en acts. We organiseren drie voorrondes en een finale op verschillende locaties in de gemeente Veere. Dus zit jij in een band, ben je een singer-songwriter of rapper? Geef je op voor onze wedstrijd!

Onvergetelijke podiumervaring
Voor de Podiumervaring! Je krijgt als band/artiest 20 minuten on stage om de jury te laten zien én horen wat je kunt.
De Podium-Z crew maakt van elke voorronde en finale een onvergetelijke avond.
Je wordt beoordeeld door een jury uit de muziekscene, je krijgt tips en tricks en een heus juryrapport.
Uit elke voorronde komt een winnaar, die door mag naar de finale. De winnaar van de Podium-Z Finale krijgt twee dagen studiotijd bij FuzzTone Studio. Ook staat de winnaar op het podium van de Zeeuwse Belofte tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Vlissingen.

Wanneer kun je meedoen:
• Je bent niet ouder dan 25 jaar (of de gemiddelde leeftijd van alle bandleden is 23 jaar)
• Je woont in Zeeland, of minstens 50% van de bandleden komen uit Zeeland

Enthousiast geworden?
Voor meer informatie: bel, app of mail Joke en houd de socials van Podium-Z in de gaten!

Uitvoering en eerste voorronde: Vrijdag 20 oktober 2023
Uitvoering en tweede voorronde: Vrijdag 22 december 2023
Uitvoering en derde voorronde: Vrijdag 23 februari
Uitvoering en finale: Vrijdag 12 april 

Of kijk in de Agenda wanneer de volgende Bandcompetitie is en geef je gelijk op!

Backstage – Vrijwilligers en stagiaires voor licht en geluid, presentatie, fotografie en organisatie
Organiseer je graag een tof event voor jongeren? Weet je van aanpakken, ben je creatief en hou je van gezelligheid? Join de Podium-Z Crew!
Bij Podium-Z kun je als vrijwilliger/stagiair een hoop leren, maar gezelligheid staat bij ons centraal. Je bezorgt niet alleen de bandjes en bezoekers een leuke avond, maar ook jezelf!
Podium-Z wordt georganiseerd door jongeren. Zij worden ondersteund door medewerkers van Welzijn Veere en Kunsteducatie Walcheren.

Leer het in de muziekpraktijk!
Bij een muziekevenement, zoals de voorrondes en finale van Podium-Z, komt best wel wat kijken. Het klinkt moeilijk, maar dat is het niet. Je krijgt namelijk hulp van professionals.

Je kunt je maatschappelijke stage bij ons lopen. Ook voor stages van opleidingen zoals bijvoorbeeld Podium- en evenemententechniek of AV-specialist ben je bij Podium-Z aan het juiste adres.

Je kunt van alles leren! Denk aan:
• organiseren
• samenwerken
• op- en afbouw podium
• licht- en geluidstechniek
• presenteren op een podium
• stagemanagement
• fotografie en film
• PR, onderhoud van de socials en contacten met radio, tv en kranten
• vergaderen

Enthousiast geworden?
Voor meer informatie: bel, app of mail Joke en houd de socials van Podium-Z in de gaten!

(Muzikale) jongeren ontmoeten?
Hou je van muziek, of wil je eens lekker chillen en zoek je een plek waar je andere (muzikale) jongeren wilt ontmoeten? Kom dan naar een van de voorrondes of finale van Podium-Z. Entree gratis en gezelligheid gegarandeerd!
Vind je het spannend om de eerste keer (alleen) te komen? Bel, mail of app dan Joke. Zij helpt om je meteen thuis te voelen bij Podium-Z!

Podium-Z wordt georganiseerd door Welzijn Veere. En wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Veere, Provincie Zeeland en de Zeeuwse muziekscene.

Podium Z  viert 20 jarig  bestaan!

Podium-Z, twintig jaar geleden opgericht onder de naam Hooi!Koorts, en nu onderdeel van Welzijn Veere bestaat in 2022 20 jaar. Reden voor een feestje dus! En dat werd gevierd bij La Grande Finale van de bandcompetitie in Schuttershof te Domburg op 14 april 2022. Met optredens van de finalisten van de twee voorrondes SowieZo, MEN, Arnon Dijon en Baneham, van de workshopbands en niet te vergeten van de coaches van Podium-Z met hun Big-Band. Belangstellenden, in het bijzonder ex-deelnemers van het project, werden van harte uitgenodigd deze avond, die officieel geopend werd door de wethouder van Cultuur van de Gemeente Veere de heer Pieter Wisse, bij te wonen.

Hooi!Koorts!

Het ontstaan van Podium-Z kende een lange aanloop, want de erkenning van de Zeeuwse jeugd- en popcultuur is nog maar van de laatste decennia. Toen eind jaren zeventig steeds meer jongeren een bandje begonnen en bij de jeugd de behoefte ontstond om ergens op te kunnen treden, kwam daar langzaam oog voor. De Pop Vereniging Zeeland (later Stichting Popmuziek Zeeland) werd opgericht. Cor de Jonge kwam als vertegenwoordiger uit deze stroming in de Zeeuwse Culturele Raad en zou later, als consulent popmuziek bij SCOOP, samen met Christa Kranenburg de grondlegger zijn van de eerste editie van Hooi!Koorts een jongerenproject dat ontstond uit een samenwerkingsverband van de Gemeente Veere en SCOOP, in oktober 2002. Een culturele ontmoetingsplek voor de jeugd werd geboren! Hooi!Koorts gaf talentvolle jongeren uit heel Zeeland de kans om podiumervaring op te doen. Van cabaret, tot dans tot hip-hop, alles was mogelijk. Na het eerste jaar werd dat beperkt tot muziek en dans.

Springplank voor jong talent

Het voortbestaan van Hooi!Koorts kwam na twee jaar in gevaar, maar kon door steun van Provincie en Gemeente toch door blijven gaan. Vanaf die tijd kwam René de Dreu in beeld en hij hield zich als mede-organisator (en tegenwoordig als ere-jurylid) met het project bezig. Hij benadrukt het belang ervan: “Door podiumprojecten als Hooi!Koorts kregen en krijgen Zeeuwse jongeren veel kansen zich met popmuziek bezig te houden. Artiesten die meededen aan deze projecten werden niet zelden beroemd. Kijk bijvoorbeeld naar Laurens Troost, de gitarist van de Schouwse punkrockband For the Alliance, die de eerste finale won. Hij richtte samen met gitarist Huib Eversdijk de punkrockband Destine op waarmee ze over de hele wereld toerden en in Nederland op Lowlands en Pinkpop stonden. Ze maken nu nog furore met de door hun opgerichte Dirty Daddies”. Wie regelmatig op Hrieps komt, kent ze vast! Hooi!Koorts bleek een belangrijke kweekvijver voor nieuw en jong poptalent te zijn. Vanaf de eerste editie zijn er veel jongeren doorgestroomd naar muziekopleidingen als het conservatorium of popacademies of zijn terecht gekomen in landelijk bekende bands als Navarone, PEER, de band van Anouk of bijvoorbeeld als muzikant bij Paul de Leeuw.

Groot succes

De Dreu vertelt dat het altijd volle bak was bij het succesvolle Hooi!Koorts dat op woensdagavond in de Hooizolder bij Westkapelle en later in De Zandput in Serooskerke werd georganiseerd. 200 bezoekers bij de voorrondes was geen uitzondering en de finale trok op zijn hoogtepunt zelfs het maximum van 800 belangstellenden. Naar en van Hooi!Koorts reden gratis bussen door heel Walcheren. De opzet van de bandcompetitie is overigens alle jaren hetzelfde gebleven, een aantal voorrondes met 4 à 5 bands (in coronatijd waren het er wat minder) en een finale. De presentatie en jurering lagen in die tijd in handen van bekende Zeeuwen zoals onder andere Escha Tanihatu en Danny Vera.

Ondergebracht bij Welzijn Veere

Toen in 2008 Hooi!Koorts als werkgroep waarvan René de Dreu de leiding had bij de toen opgerichte Veerse Jeugdraad werd ondergebracht, kwam welzijnswerker Joke Damen van Welzijn Veere ook bij de organisatie. Hooi!koorts werd Podium-Z, waarbij de ‘Z’ nergens voor staat, “het klinkt gewoon wel lekker zo!” Om nog meer jongeren warm te laten lopen voor muziek werden er in samenwerking met Kunsteducatie Walcheren onder leiding van professionele coaches, Virgil Piqué en Sander Bosselaar bijvoorbeeld, muziekworkshops georganiseerd waarvoor muzikale jongeren zich op kunnen geven. Ze leren hier samen te spelen en op te treden, zonder dat daar muziekkennis vooraf of het bezitten van een instrument voor nodig is. Volgens Joke Damen gaan jongeren die eerder in zo’n bandje begonnen zijn, vaak een professionele muziekopleiding volgen en vervolgens komen ze dan weer terug bij Podium-Z als muziekcoach of presentator bijvoorbeeld. Ook de vrijwilligers van licht-, geluid en techniek stromen vaak door naar opleidingen op die gebieden. En er ontstaan geregeld bandjes bij Podium-Z, die daarna weer doorstromen in het Zeeuwse popcircuit. “Maar”, zegt Joke Damen, “bij Podium-Z is het vooral van belang dat de sfeer goed is en dat alles gemoedelijk verloopt. Of je nu heel muzikaal bent, is van ondergeschikt belang; je mag fouten maken. Bovendien is de verbindende factor enorm, bij Podium-Z worden vriendschappen voor het leven gesloten”. De beginnende bands zijn trouwens ook regelmatig op de Zeeuwse podia te zien. De toenmalige ‘jongste band van Zeeland’ The Travelling Trashcans maakte in 2019 een geweldig debuut op het muziekfestival Tribute to Woodstock Middelburg.

Voor en door jongeren..

Dat is Podium-Z! Niet alleen zijn er de bandcompetitie en de workshopbands, het is ook een opleidingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de activiteiten daar omheen. Opbouw van het podium, afstellen van licht en geluid, filmen, fotograferen, presenteren etc., het wordt allemaal vol enthousiasme door de jeugd gedaan. Dit en nog veel meer was allemaal live mee te maken tijdens La Grande Finale op Witte Donderdag. De organisatie moedigde iedereen aan een kijkje te komen nemen. In het bijzonder de ex-deelnemers van het project, zodat de avond ook het karakter van een reünie kreeg.

Op de agenda

Vacatures

NVT
Rommelmarkt Grijpskerke en Buttinge
GRIJPSKERKE en BUTTINGE
zaterdag 18 mei
ZA 18

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures

Nieuws

Walibi was geweldig!

Zaterdagmorgen 20 april vertrokken we rond de klok van 8.00uur met een bus vol enthousiaste jongeren naar Walibi België te Wavre.
Ondanks een paar fikse regenbuien werd het een fantastische dag, een dag waarop iedereen met volle teugen heeft genoten van de maar liefst 41 gave attracties waarvan 9 achtbanen.

Nieuw! Dinsdagavond zaalvoetbal in Meliskerke

Sinds dinsdag 29 augustus is er voor het eerst gezaalvoetbald in de gymzaal van Meliskerke. Van 18:30-19:30 voetballen groep 5 t/m 6 (12 kinderen) van 19:30-20:30 voetballen groep 7 t/m 8 (16 kinderen). De kinderen vonden het hartstikke leuk om een training te krijgen van de trainers en er werden al heel wat doelpunten gemaakt!

Even voorstellen…

Hallo allemaal! Mijn naam is Demian Duyvelaar. Sinds 1 september 2022 werk ik voor Welzijn Veere. Ik ben daar heel blij mee, omdat ik het gevoel heb dat alle werkzaamheden die ik hiervoor heb uitgevoerd, binnen mijn nieuwe rol als welzijnswerker bij elkaar komen.

Back To Top