Skip to content

Op zoek naar informatie en advies? Vrijwillig Burgeradviseurs zijn er voor u!

De Vrijwillig Burgeradviseur staat u bij met informatie en advies.

Heeft u vragen, zoals:

  • Hoe kan ik zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen?
  • Heb ik recht op zorg-/huurtoeslag?
  • Hoe kom ik aan meer contacten in mijn omgeving?
  • Hoe schrijf ik me in voor een huurwoning (via Zuidwestwonen)?
  • Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding van belastingen (bijvoorbeeld SaBeWa)?
U kunt hiervoor terecht bij onze gecertificeerde Vrijwillig Burgeradviseurs. Zij geven informatie en advies bij vragen over welzijn, zorg, inkomen, wonen, recht, vervoer, participatie. Als het nodig is, wijst de Vrijwillig Burgeradviseur u de weg naar de juiste organisaties.
"Samen met de burgeradviseur gaat u opzoek naar oplossingen"

Onafhankelijke ondersteuning bij een Wmo aanvraag
Wanneer u een aanvraag doet voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), onderzoekt de gemeente uw persoonlijke situatie. Vindt u het lastig om een gesprek te voeren hierover? Dan kunt u iemand uit uw familie of sociale netwerk vragen hierbij aanwezig te zijn. Ontbreekt het aan een deskundig persoon in uw omgeving? Dan kunt u gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning door de Vrijwillig Burgeradviseur. Ze kunnen helpen bij het voorbereiden en het voeren van een gesprek met de Wmo-consulent. Deze ondersteuning is kosteloos.

 

VACATURE

Welzijn Veere is per direct op zoek naar Vrijwillig Burgeradviseurs!
Vindt u het leuk anderen bij te staan met informatie en advies? Dan is deze vacature misschien iets voor u!

Vrijwillig Burgeradviseur zijn, wat betekent dat eigenlijk?
We vragen het aan één van onze Vrijwillig Burgeradviseurs. Ze is in 2006 gestart als vrijwilliger van Welzijn Veere en is sindsdien actief om de inwoners van de gemeente Veere te helpen. “Ik wil het wel proberen”, dat was de insteek toen ze startte. Inmiddels heeft ze veel herinneringen en ervaringen op zak om te delen!

Over het vrijwilligerswerk vertelt ze: “Ik vind het mooi om Vrijwillig Burgeradviseur te zijn. Ik heb er nu wat meer tijd voor sinds (bijna) alle kinderen uit huis zijn. Ik vind het een stuk menselijkheid om vrijwilligerswerk te doen. Het is ontzettend dankbaar om anderen te mogen helpen, maar de mensen zijn ook dankbaar als ik ze heb geholpen. Ik vind het leuk om te doen en haal er voldoening uit (als iets is gelukt).”

Via een zestal vragen maken we nader kennis met het vrijwilligerswerk van een Vrijwillig Burgeradviseur bij Welzijn Veere.

Welke hulpvragen kom je tegen als Vrijwillig Burgeradviseur?
“Veel verschillende. Bijvoorbeeld een aanvraag voor de energietoeslag of een inschrijving voor Zeeuwland. Ik heb ook ooit een oudere dame geholpen die geen bankpas had. Toen ben ik meegereden naar het gemeentehuis om er een aan te vragen. Je krijgt soms veel vertrouwelijke informatie van iemand. Dat is ook wel weer mooi. Als Vrijwillig Burgeradviseur kom je overal bij de mensen over de vloer en zie je hoe ze leven!”

Hoe vaak krijg je hulpvragen aangeboden?
“Zo nu en dan, maar ik kan het goed combineren met de tijd die ik wil besteden aan mijn kinderen en andere dingen. Dat vind ik fijn! Ik ben altijd bereikbaar voor hulpvragen. Al overleg ik altijd eerst met de coördinator vanuit Welzijn Veere of ik iets oppak. Ik heb bovendien altijd de keuze om iets wel of niet te doen. De coördinator kijkt eerst naar de inhoud van de hulpvraag voordat deze wordt uitgezet bij de Vrijwillig Burgeradviseurs. En houdt daarbij rekening met onze kwaliteiten en/of achtergrond.”

Welke kwaliteit weet jij in te zetten in de rol als Vrijwillig Burgeradviseur?
“Ik denk een stuk medeleven tonen. Mijn kracht zit hem in het luisteren naar mensen, doorvragen en het rondkijken in iemand zijn situatie (thuis). Om te kijken wat ik kan betekenen voor een ander en daar haal ik ook voldoening uit!”

Als nieuwe Vrijwillig Burgeradviseur mag je een cursus volgen. Wat wordt daar zowel in aangeboden?
“Van alles eigenlijk. Het was heel leerzaam en na afloop kregen we een certificaat. Het was zowel theoretisch als praktisch. Ik leerde hoe ik verschillende toeslagen kan aanvragen, maar ook waar ik op moet letten: is alle administratie op orde? Is het huis opgeruimd? Zijn er foto’s van familieleden of kennissen in huis? Ik heb geleerd om door te vragen en situaties te doortasten, zo kijk ik ook of er soms sprake is van eenzaamheid.”

Hoe kijk je tegenover de begeleiding vanuit Welzijn Veere?
“Prima. Vragen kunnen we altijd stellen, maar ik heb niet vaak meegemaakt dat ik een casus heb moeten overleggen met de coördinator vanuit Welzijn Veere. Toen ik een hulpvraag had waar ik niet uit kwam deed ik een bericht aan de Vrijwillig Burgeradviseurs via de IPad en ze reageerden gelijk. Ik kan altijd mijn vragen stellen als ik iets niet weet.”

Tot slot, raad je het mensen aan om Vrijwillig Burgeradviseur te worden bij Welzijn Veere? 
“Zeker! We staan klaar voor alle inwoners van de gemeente Veere en dat maakt het zo divers. Je moet er wel echt iets mee hebben om anderen te willen helpen, maar als je tijd hebt en iets voor een ander wilt betekenen… Probeer het!”

Meer weten?
Heeft vragen over de Vrijwillig Burgeradviseurs en/of heeft u interesse in de vacature? Neem dan contact op met Demian Duyvelaar: 0118-583687/06-39121442 of d.duyvelaar@welzijnveere.nl.

Wilt u contact met een Vrijwillig Burgeradviseur? Bel ons of vul het contactformulier in!

Op de agenda

Vacatures

Repaircafe Koudekerke
KOUDEKERKE De Klimop
woensdag 16 oktober
WO 16

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures

Nieuws

Avondwandelingen in rondom de gemeente Veere

LIJKT HET U LEUK DEEL TE NEMEN AAN ONZE AVONDWANDELINGEN?
Sluit u dan aan bij één van deze gratis wandelgroepen op dinsdag-of donderdagavond.
Elke week wordt er op een andere prachtige locatie gewandeld en wordt er een route voorgesteld in of rondom de gemeente Veere.

Ecovonk in Oostkapelle

Laat u inspireren over energie, klimaat, circulaire economie en nog veel meer.
Bezoek het gratis evenement Ecovonk in de Halve Maan, Schoolstraat 2 te Oostkapelle.
Er zijn twee dagen: De inwonerdag is op 9 oktober en de ondernemersdag is op 10 oktober.

Repaircafé Koudekerke

Op woensdag 16 oktober 2024 houden wij Repair Café in Koudekerke.
Het Repair Café is geopend van 10:00 – 11:45 uur in de KLIMOP, Kerkstraat 2, Koudekerke.
U kunt zich vooraf aanmelden voor het Repair Café via het e-mailadres: repaircafekoudekerke@gmail.com.

Back To Top