Ga naar hoofdinhoud

Dementievriendelijk Veere

In de gemeente Veere slaan we de handen ineen om samen te werken aan een Dementievriendelijk Veere.

 

Waarom willen we een dementievriendelijke gemeente?
Omdat het nodig is! De cijfers liegen er niet om: één op de vijf Nederlanders krijgt dementie. En omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in Nederland in 2040 naar verwachting naar 550.000. In de gemeente Veere gaat het nu om 510 mensen met dementie. De verwachting in 2040 is dat dit aantal stijgt naar 940 mensen.

Dat betekent dat meer inwoners én organisaties in onze gemeente dagelijks te maken krijgen met dementie. Daarom gaan we samen met ondernemers, zorgaanbieders, burgers en vrijwilligersorganisaties aan de slag en maken we onze gemeente dementievriendelijk!

"Iedereen krijgt ermee te maken. Fijn als we dan handvatten hebben!"

Dementievriendelijk Veere
Mensen met dementie zijn de eerste periode nog goed in staat om zelf de regie te houden. Het is dan ook belangrijk om hen zo lang mogelijk te laten meedoen aan het gewone leven. We willen niet dat onzekerheid door (beginnende) dementie leidt tot stoppen met activiteiten en mensen daardoor thuisblijven. Dit kan namelijk weer leiden tot vereenzaming en andere problemen. De diagnose dementie is al vervelend genoeg.
Daarom willen we er samen voor zorgen dat mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte. Dat vraagt om begrip en hulp van de omgeving. Het is fijn als familie, winkelpersoneel en andere mensen uit de directe omgeving mensen met dementie kunnen herkennen en weten hoe ze hen kunnen helpen.
Om samen dementievriendelijk te worden is aandacht en kennis nodig en daar gaan we mee aan de slag.

Wat gaan we doen in uw omgeving?
Een van onze doelen is om alle welzijnsactiviteiten voor senioren in de 13 Veerse kernen dementievriendelijk te maken. We werken eraan om deze activiteiten laagdrempelig te maken voor iedereen. Verder gaan we heel gericht aan de slag in de kernen. Wat hebben inwoners met dementie en hun partners nodig om prettig te blijven wonen in de eigen omgeving? Wat is er nu nodig en wat in de toekomst? En wat kunnen welzijnsactiviteiten, ondernemers en buren daaraan bijdragen? In lokale werkgroepen onderzoeken we de mogelijkheden.

We gaan trainingen aanbieden over het herkennen van en omgaan met dementie. Vrijwilligers, baliemedewerkers en andere geïnteresseerden kunnen hierdoor beter handelen. Bedrijven en andere organisaties die zich (zichtbaar) in willen zetten voor een veilige omgeving voor alle klanten/bezoekers/leden (inclusief degenen met dementie) kunnen ook een beroep op ons doen.

Dementievriendelijk trainingen “herkennen van en omgaan met dementie” zijn gratis te volgen. In de training leert u dementie herkennen en krijgt u handvatten hoe u goed om kunt gaan met iemand met (beginnende) dementie.

Heeft u vragen, zorgen of interesse om deel te nemen aan een werkgroep of training? Neem dan contact op met de welzijnswerker van uw kern of bel ons!

Voor meer uitleg over het project, bekijk dit filmpje:

Maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving?
Vraagt u zich af wat u kunt doen? Bel ons dan! Samen bespreken we uw zorgen en bekijken we hoe we hier het beste mee om kunnen gaan of welke ondersteuning bij de situatie past.
U kunt natuurlijk ook uw gegevens achterlaten op deze pagina, dan nemen wij contact op.

Op de agenda

Vacatures

NVT
Samen aan Tafel Meliskerke
MELISKERKE Ons Huis
donderdag 19 oktober
DO 19
Digicafe in Nimmerdor Grijpskerke
GRIJPSKERKE NIMMERDOR
donderdag 07 september
DO 07
Wandelen Meliskerke
MELISKERKE
dinsdag 12 september
DI 12

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures

Nieuws

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid is dit jaar van donderdag 28 september tot en met woensdag 4 oktober. Landelijk staan we dan stil bij eenzaamheid. Ook in de gemeente Veere. Tijdens deze week organiseren we extra activiteiten in de kernen. Of we staan – tijdens een wekelijkse activiteit – stil bij eenzaamheid en verbinding. Want eenzaamheid bespreekbaar maken, is een eerste stap naar verbinding.

Nieuw! De wandelgroep in Grijpskerke

Maandag 11 september is er voor het eerst gestart met de gratis wekelijkse wandelgroep in Grijpskerke. De wandelgroep in Grijpskerke is een laagdrempelig initiatief om inwoners uit Grijpskerke samen te laten bewegen in de natuur en te verbinden met elkaar.

Repaircafé Koudekerke

Op woensdag 20 september bent u tussen 10:00 en 11:45 weer van harte welkom in ons Repair Café in de KLIMOP, Kerkstraat 2 te Koudekerke om uw defecte apparaat te laten nakijken en repareren. Graag verzoeken wij u om uw apparaat, de klacht en uw naam vooraf per mail aan te melden via verstraatecees@gmail.com.

Back To Top