skip to Main Content

Eenzaamheid

Eenzaamheid is óók iets wat een beetje bij het leven hoort. Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen; incidenteel gevoeld worden of langdurig aanhouden. Bijvoorbeeld door verlies van een dierbare, echtscheiding, ernstig gezondheidsverlies maar ook door veranderingen als verhuizing en ontslag. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen.

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, kan eenzaamheid leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Veelal is het een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt.

"Eenzaamheid, wat ben je overbevolkt."

Tentoonstelling ‘Praat met me’ & ‘Walcherse gezichten van eenzaamheid’

In oktober 2022 is de schitterende combi-tentoonstelling te bezichtigen van Dennis van Akkeren en Platform Eenzaamheid Walcheren. Op deze tentoonstelling hangen de indringende foto’s van Dennis van Akkeren. Zijn korte documentaire is te bekijken in onze filmcorner. Daarnaast zijn er de geschreven portretten van inwoners van Walcheren, op initiatief van Platform Eenzaamheid Walcheren.

Locatie: Welzijn Veere, Schoolstraat 4 Oostkapelle

Oktober 2022 tijdens werkdagen van 9 – 12 uur

Gratis toegang


‘Praat met me’ van Dennis van Akkeren
Met mijn korte documentaire en foto-expositie ‘praat met me’ wil ik de nieuwe generatie meer bewust maken van hoe belangrijk onze ouderen zijn en dat ze niet vergeten mogen worden. De wijsheid en levenservaring die ouderen hebben is enorm waardevol en leerzaam. Daarom is praten met elkaar en onze ouderen belangrijker dan ooit.” – Dennis van Akkeren, Fotograaf & Filmmaker”

‘Walcherse gezichten van eenzaamheid’ van Platform Eenzaamheid
Inwoners van Walcheren gingen in gesprek met jonge en oudere inwoners van Walcheren die zich eenzaam voelen of zich eenzaam hebben gevoeld. Het werden bijzondere, intense ontmoetingen. Elke interviewer maakte van dit gesprek een geschreven portret. De portretten geven een indruk van hoe het is om je eenzaam te voelen, ze schetsen herkenbare situaties in ieders leven en ze bieden handvatten en ideeën om iets te doen tegen de gevoelens van eenzaamheid.

Filmcorner
Bekijk hier de korte documentaire ‘Praat met me’. In deze korte documentaire zijn vijf ouderen aan het woord die openhartig praten over verhalen van vroeger, de veranderende wereld, gevoelens omtrent hun verlies, gezondheid, dromen en toekomstbeeld.

Koffiehoekje
Ontmoet andere bezoekers in het koffiehoekje en praat nog even gezellig na.

Nostalgische typmachine
Op de nostalgische typmachine schrijf je een reactie op de tentoonstelling.

Portret van Erik

Portret Lies

Portret van Anneke

Portret van Raymond

Portret van Joke

Portret van Iris

Portret van Sarah

Eenzaamheid kan iedereen overkomen

Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Alsof het een schande is dat het jou overkomt. Terwijl het iedereen kan overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Maar eenzaamheid kan problematisch worden. Dan is het belangrijk er iets aan te doen.

Op de agenda

Vacatures

NVT
Digicafe in Nimmerdor Grijpskerke
GRIJPSKERKE NIMMERDOR
donderdag 02 februari
DO 02
Oostkapelaars Samen aan Tafel
OOSTKAPELLE
vrijdag 10 februari
VR 10
Strôskerkenaren Samen aan Tafel
SEROOSKERKE De Zandput
woensdag 15 februari
WO 15

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of, wil je graag iets voor iemand betekenen? Er zijn in de gemeente Veere genoeg mensen en organisaties die jouw hulp kunnen gebruiken? Bekijk de vacatures en ontdek hoe je het verschil kunt maken!

Bekijk alle vacatures

Nieuws

Digicafé in Nimmerdor Grijpskerke

Loopt u ook weleens tegen problemen aan van digitale aard? Of heeft u vragen over uw smartphone, tablet of laptop? Loop dan eens binnen bij het DigiCafé op donderdag 2 februari 11.00u in Nimmerdor Grijpskerke.

Optreden Freedomkoor met heerlijke lunch

Het ‘Freedomkoor Zeeland’ treedt zaterdag 4 februari 2023 op in de Johanneskerk in Serooskerke. Het optreden van het ‘Freedomkoor Zeeland’ is een try-out/open repetitie met daaraan gekoppeld een heerlijke lunch. Het doel van het koor met dit optreden is om iets voor de medemens te doen, dit doen ze op verschillende manieren. 

Strôskerkenaren Samen aan Tafel

Geniet u ook zo van samen aan tafel een maaltijd nuttigen? Wist u dat u eenmaal per maand een gezamenlijke warme maaltijd kunt nuttigen in Serooskerke?
Sinds 18 januari 2023 is een nieuwe vorm van gezellig samen eten gestart in De Zandput. De maaltijd wordt daar vers bereid! Lijkt het u ook gezellig om aan te schuiven en bent u in de leeftijd van 65+? Dan wordt u van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen!

Back To Top